Mijn Leven

Muzikaal talent
Op 12 februari 1967 werd ik geboren in Zaandam. Toen ik 1 jaar was wipte ik precies in de maat mee van muziek die ik hoorde en op 4-jarige leeftijd kon ik al zelf een tweede stem zingen op het liedje `Altijd is Kortjakje ziek’.
Het was al snel duidelijk dat ik een muzikaal talent had!
Als kind leerde ik blokfluit spelen en als tiener dwarsfluit, maar toen ik 17 jaar was, begon ik het zingen te ontdekken.

Afstuderen, trouwen en werken
Na het behalen van mijn VWO diploma in 1984 heb ik 1 jaar psychologie gestudeerd aan de VU. Daarna stapte ik over op theologie en in 1994 studeerde ik af op de vakken pastoraat en gemeenteopbouw.
Inmiddels had ik bij de Evangelische Studentenbeweging ICHTHUS Erik leren kennen en zijn we op 7 mei 1993 getrouwd.
Ik ging werken als Office Manager bij Crossroads International Church en was daarnaast volop bezig met zingen (zanglessen en zangworkshops volgen, zingen in worship teams).


Dochters
We kregen twee prachtige dochters: Hanna (1996) en Lydia (1998). Toen onze meiden klein waren, heb ik allerlei vrijwilligerswerk gedaan bij kerk en school.

Koor leiden
In de zomer van 2003 werd ik gevraagd of ik een koor zou willen leiden in Crossroads. Eigenlijk had ik nauwelijks ervaring met koren, maar ik ben er toch maar aan begonnen, omdat ik veel met zingen, aanbidding had en het leuk vond om met groepen te werken. Het bleek een schot in de roos te zijn!

Dirigentenvak
Na een jaar `in het wilde weg zwaaien’ deed ik in 2004 mee aan een intensieve cursus voor koordirigenten op het Utrechts Conservatorium. Dat heeft me enorm geholpen het dirigentenvak te verstaan en vanaf dat moment ging het koor dat ik toen leidde (Sing4Joy) groeien in zowel kwaliteit als kwantiteit.

Maart 2011: Hartstilstand
Op 21 maart 2011 nam mijn leven een dramatische wending. Om half 7 ’s morgens kreeg ik – in mijn slaap – plotseling een hartstilstand. Gelukkig was Erik bij mij

en zag hij dat er iets ernstigs aan de hand was. Hij belde direct 112 en begon met reanimeren. Ambulancepersoneel heeft klappen toegediend met een AED waardoor mijn hartritme gelukkig weer terugkwam. Een moeilijke periode in het ziekenhuis volgde en na vele onderzoeken die geen uitsluitsel gaven over de oorzaak van mijn hartstilstand, werd op 12 april 2011 een ICD geïmplanteerd naast mijn hart en mocht ik naar huis.

Ik kreeg een paar maanden hartrevalidatie en langzaamaan ging ik weer werken, maar niets was meer als vanouds en ik moest weer opnieuw leren leven. Ons (gezin)sleven stond op z’n kop en ik heb opnieuw mijn draai in het leven en vertrouwen in mijn lijf terug moeten vinden. Ondanks alles was en ben ik natuurlijk heel blij dat ik dit heb overleefd en er zo goed uitgekomen ben.

In 2019 heeft er een artikel over mijn hartstilstand gestaan in de Visie (omroepblad EO): Interview Visie - Janike.pdf

Eind 2021: Fulltime de muziek in


Mede door deze heftige gebeurtenis durfde ik eind 2012 te besluiten mijn baan bij Crossroads op te zeggen en fulltime koordirigent te worden. Ik ben volledig voor mijn passie gegaan: koren leiden, liederen arrangeren, mensen bij elkaar brengen die graag zingen en Gods liefdevolle boodschap middels zang en muziek uitdragen.

December 2020: Diagnose kanker
Ik dacht dat ik op medisch gebied genoeg had meegemaakt, maar in december 2020 is een uitgezaaide melanoom ontdekt... diagnose kanker. Deze uitzaaiing zat in de lymfeklieren in mijn linker oksel, niet ver van mijn linker schouderblad waar in 2015 een melanoom was weggehaald. Op 4 februari 2021 zijn al mijn lymfeklieren (inclusief een tumor van 5,5 cm) uit mijn linkeroksel weggehaald. Ik heb 5 maanden immuuntherapie gehad. Van begin 2021 t/m zomer 2022 ben ik veel ziek geweest en heb ik last gehad van complicaties na de operatie begin 2021 en de immuuntherapie daarna. In het najaar van 2022 heeft mijn herstel eindelijk een stijgende lijn gekregen. Het gaat goed. Alleen nog af en toe een scan om te checken of de kanker niet terug komt.