Koren Dirigeren

Het dirigeren heb ik in 2003 ontdekt. Ik werd gevraagd een koor te leiden en wilde het wel proberen. Na tien jaar, sinds januari 2013, is het mijn vak geworden.

In 2004 heb ik een intensieve cursus voor koordirigenten gedaan aan het Utrechts Conservatorium. De cursus had vooral een klassieke inslag, dus ik heb zelf nog een enorme vertaalslag moeten maken naar de muziekstijlen waar ik het meest mee werk: (black) gospel, pop en rock.

Als ik dirigeer – of het nu tijdens een repetitie is of een optreden – voel ik me als een vis in het water. In dit vak heb ik `mijn plek’ gevonden.

Een koor dirigeren is meer dan liederen aanleren en de juiste bewegingen met je handen maken. Mensen volgen je alleen als ze je vertrouwen, dus ik doe ook mijn best om koorleden te leren kennen, ze te waarderen om wie ze zijn en mee te leven in hun wel en wee.

Voordat een repetitie begint, vindt er eerst heel wat werk achter de schermen plaats… Uitzoeken van liederen die passen bij het desbetreffende koor, bladmuziek zoeken en kopen of zelf arrangementen schrijven, tekstvellen per lied maken, zelf de partijtjes leren en inzingen (splittracks voor sopranen, alten, tenoren en bassen) en behulpzame zangoefeningen voorbereiden die het koor gaan helpen beter te zingen.

Even zoveel werk gaat vooraf aan een optreden. Contact leggen met de organisatie of kerk waar we gaan zingen, liederen uitzoeken, een repetitieschema maken en muzikanten regelen die het koor gaan begeleiden, ik lever alle muziek voor de muzikanten aan en houd aparte bandrepetities. Dan maken we nog afspraken over tijdstippen van opbouwen, soundchecken en inzingen vlak voor een optreden, etc…